2015. március 8., vasárnap

Piszkos anyagiak- árak, támogatások

Ha valakiről kiderül a lisztérzékenység, be kell rendezkedni egy új, másfajta életre. A kezdeti megdöbbenés után- miután szembesülünk a betegséggel-, hamarosan jön a következő. Miután be lépünk egy boltba, hogy megvegyük a diétához szükséges speciális élelmiszereket. Emlékszem az első ilyen bevásárlásunknál mikor megláttam az árakat, nagyon elkeseredtem. A hagyományos élelmiszerek árához képest, duplája, triplája a diétás élelmiszerek ára. 
Gyermekek esetében a megfelelő szakorvosi igazolással igénybe lehet venni az emelt családi pótlékot, a meghosszabított gyes-t a gyermek 10 éves koráig, közgyógyellátási igazolványt, utazási kedvezményre jogosító kártyát, közétkeztetésben 50 %-os kedvezményt. 
De mindez vajon mire elég? Ha az alapvető élelmiszereket vesszük, mint pl.: a lisztek, tészták stb., arra sem elég. Vagy csak talán. Nem is olyan régen kellet írnom egy összesítést heti lebontásban, hogy forintálisan mire jön ki kicsi lány étkezése. Eddig nem nagyon számoltunk, megvettük mert kell, mert mást nem ehet, kerül amennyibe kerül. Hát miután meg csináltam, elámultam! Heti lebontásban, 8000-9000 ft-ra jön ki!!! És ebben nincs benne a zöldség, és gyümölcs! Mert mi azt saját magunk meg tudjuk termelni, és elrakni télre. De aki azt is úgy veszi meg? Annak még több! Ez egyébként glutén-, és tejmentes élelmiszerekből állt. Most már ugye hozzá jött a szója is... 
Lehet számolni, mennyi a gyes, az emelt családi pótlék, és mennyibe kerülnek a speciális élelmiszerek! Ez amit én leírtam csak egy személy, ( egy gyermek), étkezése. De vannak olyan családok is ahol többen, akár a szülők is diétáznak. Ha bevásárolnak egy hónapra, utána lehet újra számolni! Hogy miből fizetik a számlákat, miből ruházkodnak, egyáltalán: miből éljenek??? 
Hova forduljanak segítségért ezek a családok ha bajban vannak? Létezik olyan szervezet, vagy alapítvány akikhez fordulhatnak, ha nincs mit enni? Mert sajnos hallottam már olyanról is, hogy egyszerűen nem bírják meg venni a drága élelmiszereket. Vagy csak nagyon keveset! 
Ha egy egészséges ember megszorul, nincs mit ennie, fordulhat bizonyos szervezetekhez, alapítványokhoz, ahol rövid időn belül segítséget kaphat, élelmiszerekkel segítik! De egy speciális étkezést igénylő gyermeket nevelő család hova forduljon? Ha vannak ilyen élelmiszer osztások, csak nagyon ritkán és kevés helyen! 
Eddig csak az élelmiszerekről írtam, de hol vannak a gyógyszerek? Lehet igényelni közgyógyellátási igazolvány is. De, ha nincs állandó gyógyszerre szükség, csak méltányossági ellátást lehet kapni. Ez nem nagy összeg, és ha a mai gyógyszer árakat figyelembe vesszük... Ráadásul egy lisztérzékeny esetében a gyógyszereknél is felmerül: szabad? Mert hogy itt is jön a kérdés, tartalmaz glutént? Vagy tejcukrot akár? 
Nem könnyű megélni egy egészséges embernek sem, az biztos! De betegen még nehezebb! Sajnos úgy látom, és nem csak én, hogy nincs elég támogatás, és figyelem az ételallergiásoknak! 
De miért nincs? Hiszen pont ők azok akiknek még nagyobb szükségük lenne támogatásra! 
Az biztos, hogy költségesebb a speciális élelmiszerek előállítása, tárolása, de miért nem figyelnek jobban az ilyen betegséggel élőkre, miért nem kaphatnak nagyobb anyagi támogatást?
Elgondolkodtató és ugyanakkor elszomorító is, hogy miközben oda fent a bársonyszékben ülők folyamatosan a gyermekéhezés megszüntetéséről "tárgyalnak", közben halvány fogalmuk sincs arról, hogy mit jelent az ilyen betegséggel élő családok napi megélhetése! Közben pedig egy ételallergiás gyermek éhezhet??? Egy ilyen gyermek éhezését nem kellene megszüntetni?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése