2015. április 22., szerda

Minden gyermek lakjon jól?!

Bármikor, bárhol szóba kerül ez a téma, elkeseredek, és minden egyes alkalommal megerősödik bennem a gondolat, hogy igenis tenni kell valamit! Nem hagyhatjuk a dolgokat úgy ahogy most vannak, küzdenünk kell mindennap azért, hogy minden ételallergiás gyermek is jól lakhasson, mindennap! Hálás vagyok azért, hogy nem egyedül gondolom így, hogy vannak emberek mellettem akik ugyanígy éreznek, gondolkodnak, és segítenek! Ezért dolgozunk!!! 
Sokszor lehet hallani, híradókban, egyéb műsorokban, hogy a kormány mennyire támogatja a közétkeztetést. Ingyenesen biztosítja a bölcsődés, óvódás, és iskolás gyermek napi háromszori étkezését! Lehetőséget biztosít az önkormányzatoknak, hogy pályázzanak a nyári étkezést illetően is. Ez mind szép és jó. Hiszen rengeteg rászoruló család van, akiknek a gyermeke csak így juthat meleg ételhez mindennap. 
És itt jön a nagy kérdés! Mi történik azokkal a gyermekekkel, akik ételallergiásak, akiket nagyon nehéz anyagi körülmények között nevelik a szülei??? Nekik nem jár mindennap meleg étel? Nekik miért nem lehet biztosítani mindennap, óvodás-iskolás és nyári időszakban egyaránt a meleg ételt? 
Lehet, hogy most sokan azt gondolják, hogy elcsépelt téma, és hogy háboroghatok én itt magamba, és hogy örüljünk annak amit kapunk... stb. DE! Ha egy egészséges gyermeket nevelő nehéz anyagi körülmények közt család támogatható, akkor egy beteg gyermeket nevelő, nehéz helyzetben élő család miért nem támogatható? Korábban már írtam arról, hogy milyen horrorisztikus árak vannak, és ha a normál, alapvető élelmiszereket nehéz meg venni egy létminimum alatt élő családnak, akkor vajon mennyire nehéz lehet megvenni a szintén létminimum alatt élő családnak, a speciális élelmiszereket, amik jóval többe kerülnek mint a normál élelmiszerek. Hiszen mint a többi betegség se, ez a betegség se válogat. Érinti ugyanúgy a gazdag családokat is, mint a szegény családokat is! 
Egy példa: van egy, két vagy három gyermeket nevelő nehéz körülmények közt élő család. Kettő gyermek egészséges, míg a harmadik gyermek valamilyen ételallergiában szenved. Két gyermek mindennap jól lakhat, mert kapnak meleg ételt óvodában, iskolában, teljesen mindegy. És mi a helyzet azzal a gyermekkel aki ételallergiás? A szülei nem tudják megvenni a drága, speciális élelmiszert. Nézi hogy a testvérei mindennap jól laknak? Jön a nyár, a testvérei mindennap ehetnek mert az önkormányzat szerencsésen pályázott. Mindennap haza viszik az ebédet, jól lakhatnak. És a testvérük? Ismételten azt nézi, hogy a testvérei jól laknak? Vagy eszi ő is ugyanazt mint a család többi tagja, hogy ne halljon éhen? Tudva azt, hogy beteg lesz attól amit megeszik! De enni kell! 
Ezt a példát csak azért hoztam fel, hogy átérezhetőbb legyen miről is írok. Rengeteg ilyen, vagy ehhez hasonló példát írhatnék, mert van bőven sajnos. Sok, nagyon sok nehéz körülmények közt élő, beteg gyermeket nevelő család van, akiknek nem elég megküzdeniük a napi problémákkal, szembe kell nézzenek egy betegséggel is,  fel kell tegyék mindennap a kérdést, hogy "ma mit adjak enni a gyermekemnek??" És mindeközben oda fent a "nagyemberek", úgy gondolják, hogy ők mindent megtesznek a gyermekéhezés megszüntetésére, de közben fogalmuk sincs , vagy nem akarnak arról tudni, hogy nem mindig abból áll az éhezés, hogy nem tudunk elmenni a boltba bevásárolni! 
Azt hiszem, ez az a téma, ami mellett nem tudok csak úgy elmenni, amiről még nagyon sokszor fogok írni. Hiszen egy ételallergiás gyermek nem tehet arról, hogy az. Neki is ennie kell, akkor is ha nagyon drága az az élelmiszer amit ehet. Nem szabad megengedni, hogy azért mert nincs pénz a speciális élelmiszerekre, olyan ennivalókat egyenek, amik ugyan másnak nem okoznak problémát, nekik IGEN! Sokkal sulyosabb betegségek is kialakulhatnak akár! 
Ne engedjük, hogy kérdőjel legyen ennek a bejegyzésem címének a végén!!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése