2016. április 10., vasárnap

Cölieakia, lisztérzékenység

Mi is a lisztérzékenység vagy más néven cöliákia?
A lisztérzékenység az egész szervezetet érintő örökletes autoimmun betegség, amely ha nincs kezelve súlyos betegségeket is okozhat. Jelenleg a cöliákia nem gyógyítható, de megfelelő, szigorú, élethosszig tartó diétéval kezelhető és teljes értékű életet lehet élni! A lisztérzékenység elnevezés félreérthető, mert nem csak a liszttel van a gond, hanem egyes gabonafélékben megtalálható gluténról, azon belül pedig egy bizonyos fehérjecsoportról a gliadinról. Fogyasztása során sérül a vékonybél nyálkahártyája, a bélbolyhok károsodnak ez pedig felszívódási zavarokhoz vezet.
A lisztérzékenység lehet örökletes, de kialakulhat bármely életkorban is! Jelentkezhet tipikus tünetekkel, de előfordulhat, hogy éveken keresztül szenvedünk bizonyos tünetektől, és eszünkbe se jut hogy esetlegesen lisztérzékenyek vagyunk. Utalhat rá egy vérvétel során felfedezett vashiány, vérszegénység, vitaminhiány. A nem tipikus tünetek a legkülönfélébbek lehetnek.
- csont-, és fogproblémák, kálcium hiány miatt
- kóros fogyás,a nem megfelelő tápanyag felszívódás miatt
- fáradság, kimerülés, izomgyengeség, B12 vitamin hiány miatt
- nőknél a teherbe esés esélye csökken és nő a vetélések lehetősége
- cukorbetegség
- pajzsmirigy működési zavarok
A felsorolt tünetek esetén mindenképp szükséges a megfelelő vizsgálatok elvégzése, mert a kivizsgálatlan és kezeletlen cöliákia súlyosabb betegségeket okozhat, növeli a daganatos bélbetegségek kialakulását is! Nem mellesleg pedig egy megfelelően össze állított diéta segítségével egy sor olyan tünettől, hiánybetegségektől szabadulhatunk meg ami megkeserítheti az életünket.
A diagnózis felállításához mindenképp szükséges egy laboratóriumi vizsgálat, amikor is a vérből IgA és IgG antitestek kimutatása a cél. Ha ez pozítiv eredményt hoz, a következő szükséges lépés a gyomortükrözés során a vékonybélből vett szövetminta ( biopszia ) elemzése, boholyatrópia kimutatása. Nagyon fontos azonban hogy az orvos határozott utasításáig NE kezdjünk gluténmentes diétába, mert ez befolyásolhatja az eredményeket, és téves diagnózishoz is vezethet.
Azonban előfordulhat, hogy a vérvizsgálat nem ad egyértelmű választ, de a tünetek továbbra is fennállnak vagy súlyosbodnak. Ebben az esetben is érdemes elvégeztetni a gyomortükrözést, és ennek során a biopsziát, mert bebizonyosodhat a lisztérzékenység a negatív véreredmény ellenére is.
Összefoglalva igencsak változatos tüneteket produkáló betegségről van szó. Vannak esetek amikor tipikus tünetek jelzik a betegséget, van amikor nem és egy másik betegség során elvégzett vizsgálat során derül ki a cöliákia. De akárhogy is van, ne dugjuk homokba a fejünket, vizsgáltassuk ki magunkat ha felmerül a gyanú. Nem könnyű a gluténmentes diéta, de ahogy írtam is teljes életet lehet élni így is, és igenis van élet a glutén nélkül is!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése