2016. április 11., hétfő

Laktózérzékenység, tejallergia 1.

Nagyon sokan össze keverik még a mai napig is a laktózérzékenységet és a tejallergiát. Nagyon sokszor úgy gondolják, hogy kettő egy és ugyanaz. Eladók szájából sűrűn hallottam már amikor tejmentes árút keresek, hogy ez laktózmentes, ez jó! Mondom neki hogy nekem tejmentes kell, és még mindig állítja hogy de hát ez az! Ez jó! Nem! Nem jó! Pici lányomnál amikor kiderült, hogy tejallergiás könnyű dolgom volt, mert egyszerűen semmilyen tejet, tejterméket nem fogyaszthatott, csak növényi eredetűt. Nagyobbik lányomnál laktózérzékenység jött, na itt azért már nekem is gondolkodnom kellett hogy mit is adhatok neki, és miért. Ebben szeretnék most segíteni, hogy érthetőbb legyen hogy mi micsoda, mi mit jelent, és a nagy kérdés, mit lehet fogyasztani? Első körben a laktózintoleranciáról, vagyis a tejcukor érzékenységről írnék pár dolgot.
Mi is az a laktóz? 
A laktóz a tejben és tejtermékekben megtalálható tejcukor. Normál esetben a szervezetünk termel egy bizonyos laktáz nevű enzimet, ami segíti a laktóz, vagyis a tejcukor lebontását. Abban az esetben ha a szervezetünk nem termel elég laktázt, akkor beszélhetünk laktózérzékenységről! Ezért is nevezik enzimhiányos betegségnek.
Milyen tünetei vannak a laktózérzékenységnek?
- hirtelen fellépő, vizes hasmenés
- haspuffadás
- görcsös hasfájás
 A laktózérzékenységnek több csoportja van, elsődleges, másodlagos, és van a veleszületett. A veleszületett laktózintolerancia már csecsemő korban jelentkezik, a másodlagos valamilyen gyulladásos, vírusos megbetegedések kísérőjeként jelentkezhet. Az elsődleges laktózérzékenység pedig genetikailag meghatározott érzékenység, ami bármely életkorban kialakulhat. 
Hogy állapítható meg a laktózérzékenység?
Vannak felnőttek akik ösztönösen elhagyják a tejet, tejtermékeket az étrendjükből, mert fogyasztásuk panaszokat okoz. Gyermekeknél azonban léteznek erre irányuló vizsgálatok, mint például székletvizsgálat, itt a széklet savasságát mérik, és a hidrogén kilégzéses teszt. Ez a vizsgálat pár órát vesz igénybe, lényege, hogy éhgyomorra laktóztartalmú folyadékot kell inni ez után pedig bizonyos időközönként a kifújt levegő hidrogén tartalmát mérik. 
Mit ehet a laktózérzékeny?
Manapság szerencsére már nagyon sok laktózmentes élelmiszerrel találkozhatunk a boltok polcain. Laktózmentes tejek, tejtermékek, felvágottak, és ezt minden esetben fel kell tüntetni a gyártóknak! Ha pedig nem laktózmentes élelmiszereket fogyasztunk, például közétkeztetésben a gyermekek, gyógyszertárakban kaphatók laktáz rágótabletták, cseppek. Ezek étkezés előtt szájon át bevehetőek, és ez segít a szervezetbe bevitt laktóz lebontásában. 
Kellő oda figyeléssel, körül tekintéssel jól kezelhető, és teljes életet lehet élni! 
Következő cikkemben a tejfehérje allergiáról fogok írni... :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése