2017. február 15., szerda

Mi is az a karob, és mire használhatjuk?

Meg mondom őszintén, hogy mostanáig nem is hallottam róla. Viszont,- ahogy írtam már róla-, kicsi lánynak egy időre nélkülöznie kell a kakaóport, és mindent ami tartalmazza a kakaót vagy annak "összetevőjét". Úgyhogy neki álltam keresgélni, kérdezősködni és így került képbe a karobpor. Mint a kakaó helyettesítője. Annak aki allergiás a kakaóra, tökéletes alternatíva lehet. És hogy mi is ez? 
Karob, avagy szentjánoskenyérfa! Így már ismerősebb ugye? A szentjánoskenyérfáról többet lehet hallani, több mindenben lehet meg találni mint összetevőt. Egyes források szerint az emberek több ezer éve ismerik, és használják, terményét, magvait fogyasztják, kiszárítva őrlemény készült belőle, a nedvét pedig édesítésre használták.  Az őrleményből készül el a karobpor, vagy másnéven szentjánoskenyérliszt.  Ezt pedig lehet használni a kakaópor, illetve csokoládék helyettesítésére. Nekünk fontos szempont az is, hogy amit használunk az gluténmentes is legyen. Ez pedig az, ételsűrítőként is lehet vele találkozni az összetevők közt, E-410 néven. 
Emelett pedig számos előnyös tulajdonsággal bír a kakaóval szemben, koleszterin és nátriumszegény,  ezért kisgyermekek, kismamák, lisztérzékenyek,és a kakaóra érzékenyek is bátran fogyaszthatják! Antioxidáns hatású, A és B vitaminban, ásványi anyagokban,rostokban gazdag, védi a beleket. 
És hogy hol találjuk? Bio boltokban, reformélelmiszereket árusító boltokban, vagy webáruházakban. 
Hát engem meggyőzött. Kipróbáljuk, és az eredményekről beszámolok. 
Nagyon kíváncsi vagyok, mert Bogi most már nehezen fogadja el az "új" ízeket, most hogy sűrűsödtek az allergiák, így még nehezebben. Talán egy kicsit megnyugodott, de az ízekkel még nincs kibékülve. 
De lesz ez jobb is! :)
Források:http://nepgyogyaszat.com/cikkek/karob-vs-kakao.html , http://www.biocity.hu/blog/karob-a-csokolade-es-kakao-egeszseges-alternativaja/ 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése