2017. február 16., csütörtök

Miért fontos a gluténmentes diéta betartása?

Számomra ha a gyermekeim egészségéről van szó, nincs lehetetlen. Ha olyan dologról van szó, amihez orvos kell, akkor orvoshoz megyünk, és betartjuk az orvos utasításait. Legyen szó gyógyszerről, diétáról, vagy egyéb dologról. De egyébként is, egyértelmű, hogy nem teszem ki őket olyan dolognak szánt szándékkal, amiről tudom, hogy ártok vele nekik. Persze nem mindentől tudjuk őket megvédeni, nem tarthatjuk őket "burokban", nem lehetünk velük minden lépésüknél, el kell engednünk a kezüket, de ami tőlünk telik, meg kell tenni azért, hogy egészséges, kiegyensúlyozott gyermek koruk lehessen. Teljesen mindegy, hogy hány évesek, de addig amíg szükségük van ránk, amíg a tanácsainkra, útmutatásunkra van szükségük, addig igenis ott a helyünk mellettük!! Éreztetni kell velük, hogy ha hibáznak vagy rosszat tesznek, oda állhassanak elénk, és elmondhassák, vállalva a következményeket! 
Nem minden esetben a gyermek vagy a környezet a hibás az ő tetteikért! Befolyásoló tényező az biztos, ez tagadhatatlan! De a legtöbb, -és ez az én véleményem volt, most is az, és marad is-, hogy rengeteg múlik a szülők hozzáállásán is! A legtöbb rajtunk múlik!!! Hogy milyen példát mutatunk nekik, hogy mit tanítunk nekik, mire neveljük őket, viselkedés és beszéd egyaránt, és a legfontosabb a bizalom! Hiszen TŐLÜNK tanulnak! És hogy miért is írom mindezt le?
Nemrég valaki, elmesélte, hogy a gyermekéről kiderült, hogy lisztérzékeny. Meg kérdezte, hogy mi hol és mit vásárolunk, ezek mennyibe kerülnek? Válaszoltam a kérdéseire, azt is elmondtam, hogy nagyjából mi mennyibe kerül. Hát a válasz finoman szólva is megdöbbentő volt... És elkeserítő... 
Megdöbbentő mert nekik erre nincs pénzük, de a kenyeret amit a gyermek ehet azt már megtalálták, sőt ajánlották nekik, hogy mert rozsból van, egészséges és nincs benne annyi glutén mint a fehér lisztben... Próbáltam elmondani, hogy ez így nem jó, beszéltünk az egyéb élelmiszerekről is ami glutént tartalmaz és nem szabad fogyasztani. De ahogy én észre vettem, hiába. 
" Hát egy kevés csak nem árthat...", "... a csokiban biztos nincs liszt!", "miért a felvágottak is???"!
Az, hogy az illető nem tudja hogy mit lehet és mit nem egy ilyen esetben, az elfogadható és teljesen normális, hiszen mi is így kezdtük, csak tapogatóztunk a "sötétben"! De az számomra elfogadhatatlan és megdöbbentő hogy nem is igyekszik megoldást találni, elfogadja a fél megoldásokat, inkább hallgat az ismerősére akinek halvány fogalma sincs arról hogy mi az a glutén,-pedig nap mint nap ezzel dolgozik az élelmiszeriparban-, és inkább bele merül az önsajnálatba!
Elkeserítő egyben is a helyzet, mert megint vissza köszön az a bizonyos piszkos anyagi! A támogatások hiánya, a speciális élelmiszerek egekbe szökkenő árai, amit van aki ki tud fizetni van aki nem, és így az "olcsóbb" speciális élelmiszereket veszi meg, és használja. DE! Legalább megveszi, mert fontos az egészsége, a gyermekéé pedig még fontosabb! 
Ahogy nekem, nekünk is fontos! Amikor Boginál kiderült,- erről írtam is már -, körbe jártuk hogy akkor mit is ehet, aztán elmentünk bevásárolni, az alap dolgokat. Igaz a bolt közepén amikor meg láttuk az árakat akkor majdnem sírva fakadtam, de akkor is!!!! NEM EHET MÁST!!! Akkor se ha kevés pénzünk van! Tehát tudom én is nagyon jól, tapasztalom a mai napig is, hogy mennyire nehéz, de az első és legfontosabb minden helyzetben a gyermekeim egészsége! Ez nem egy játék, nem úgy működik hogy egy kicsit csinálom, aztán abba hagyom, majd újra neki állok és nyugodtan hibázhatok is, mert nem lesz következménye. Dehogynem! Kőkemény következménye lehet ha nem figyelünk, és szándékosan hibázunk! Ha szándékosan, direkt módon nem tartjuk be a diétát! Be csúszhat diéta hiba, mert előfordul, még azokkal is akik már évek óta gluténmentes diétát folytatnak, hát még azokkal akik az elején vannak. Nálunk is volt ilyen... De véletlen! 
Szóval, mint mindennek, ennek is van következménye, annak is ha nem tartjuk be, annak is ha betartjuk. Nem hibáztathatunk másokat azért ha a gyermekeink betegek a saját hibánkból, nem hibáztathatunk másokat azért mert a gyermekünk hibázik- akár nagyobb korában egy gluténmentes diétát illetően-, ha mi most nem mutatunk nekik példát, nem tanítjuk meg nekik, hogy mit lehet és mit nem, és minek mi a következménye. Nem egyszerű, nem mindig azt teszik a gyermekeink amit mi mondunk nekik, de a példa, az útmutatás legyen előttük! 
És ez csak rajtunk, szülőkön múlik!!! 
Hát ezért fontos!!! Mert az egészségükről van szó! Mert ha nem tartjuk be a diétát, nagyobb baj is lehet belőle!!!
Sokkal súlyosabb betegségek, mint egy lisztérzékenység!!!

  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése