2015. november 8., vasárnap

Mire jó a lenmag?

Amikor elkezdtük Bogival a gluténmenetes diétát, az egyik legnagyobb kihívás a megfelelő étrend összeállítása volt. Hiszen nem csak gluténmentesnek kellett lennie, hanem megfelelő ásványi anyag, és vitamintartalmúnak kellett hogy legyen. Ha valami nem jó, akkor a szervezet ugye rögtön jelez. Ha nem figyelünk oda, akkor elég egyoldalúvá válik az étkezés, és jönnek a kisebb-nagyobb problémák. 
Nálunk az egyik, és a legelső ilyen jellegű probléma a székrekedés volt. Nem egyszer, nem kétszer "ült" kicsi lány ordítva a wc-n, mert olyan székrekedése volt. Próbáltunk mi sok mindent, szilva befőttöl elkezdve rostos üdítőkön át, az alma kompótig... Nem használt semmi. A orvosunk írt fel valami cseppeket is neki. 
Van egy nagyon jó kis csoport egy közösségi oldalon a gluténérzékenységben szenvedőknek, receptekkel, tanácsokkal, ötletekkel segítik egymást, vagy ha csak arra van szükség  "meghallgatják" egymás búját-baját. Egy nagy család! :-) 
Végső elkeseredésemben őket kérdeztem meg, hogy mit csináljunk, hiszen ez így nem mehetett tovább, nem normális, hogy egy 4 éves kislány ordítva üljön a wc-n, vagy el se merjen menni, mert annyira fájt neki. És jött a megoldás: LENMAG, LENMAGPEHELY! Akkor Törpém még nem volt tejfehérje allergiás, az első amit kipróbáltunk neki, a lenmag pehely volt joghurtba bele keverve. Hát pontosan már nem tudom mennyi időt kellett várni, hogy normalizálódjon a dolog, de nem sokat. Ezen felül pedig amin meg is lepődtem, ízlett neki nagyon! Az egyik kedvence lett. 
Sajnos azóta a joghurttal való hasznosítást mellőzzük a tejallergia miatt, mert  Ő nem nagyon rajong a növényi dolgokért, de a lenmagot továbbra is nagyon szeretjük használni. Kenyérbe, sós süteményekbe. Ráadásul bőven van benne vitamin is: A, B, C, D és E vitamin, és jelentős az ásványi anyagtartalma is: kálium, foszfor, magnézium, kalcium, vas stb. 
Nem nagyon rajongok a gyógyszerekért, ha van más lehetőség akkor inkább azt választom. Jó persze vannak helyzetek amikor elkerülhetetlen a gyógyszerek szedése, de ebben az esetben elkerülhető. :-)
Végül pedig hoztam nektek egy kenyér receptet, szintén lenmaggal:
30 dkg Nutri Free mix per Pane liszt
fél csomag szárított élesztő

egy evőkanál olaj
lenmag vagy lenmag pehely
350 ml langyos víz
A lisztet elkeverem az élesztővel és a sóval, majd a magokkal. Beleöntök egy evőkanál olajat, és fokozatosan a langyos vizet. Csomómentesre keverem, majd géppel dagasztom. Kiolajozott formába rakom, meleg helyen a duplájára kelesztem, sütés előtt a tetejét olajjal megkenem, és mehet az előmelegített sütőbe. Kb. 35-40 perc alatt kész is!
Jó étvágyat! :-)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése