2015. február 13., péntek

Kezdeti nehézségek

Lisztérzékenység? Hát jó! Nem eszik majd lisztes ételeket. Ez volt az első gondolatunk amikor 2 éve egy februári napon megcsörrent a telefonom, és jött a hír: Bogi eredménye pozitív lett. Fogalmunk sem volt mi lehet ez, és hogy mivel jár, mennyire fogja megváltoztatni az addigi életünket. Mentünk vissza a kórházba, gyomortükrözésre, és amikor ez is alátámasztotta, indult a diéta. Egy életre szóló diéta. A tükrözés után a kórházban, kaptam a dietetikustól egy halom papírt, amiben megtalálhattam mindent ami a kezdethez szükséges volt. Ez volt az én nagy szerencsém. Miután halványan, -mert azt nem mondhatom hogy teljesen-, képben voltam arról, hogy mit ehet, megejtettük az első "nagy" bevásárlást közösen Bogival. Nagyon tetszett Neki, hogy miket fog enni. Az első ami a kedvenc lett, az a puffasztott rizs volt. Igen ám, de ez csak pár napos dolog volt. A kezdeti lelkesedés után jött a sokk. Amikor rádöbbent, hogy ez már így marad, hogy nem csak néha-néha kell ilyet enni, hogy nem eheti azt, amit mi. Bezárkózott. Elutasított minden ételt, ami nem olyan volt mint amit Ő megszokott, ami nem olyan volt mint amit mi eszünk. 
És én hirtelen nem tudtam Vele mit kezdeni, nem tudtam hogy segítsek Neki. Próbáltam ész érvekkel győzködni,-persze egy 4 éves kislányt győzködhettem én mikor felborul körülötte minden-, próbáltam úgy elkészíteni neki az ételeket, hogy olyan legyen mint amilyen a miénk, csak gluténmentes változatban. Semmi. Nem ment. Nem akart enni, és fogalmam sem volt, hogyan tovább. Elmondtam az akkori háziorvosunknak is, hogy nem tudom rávenni sehogy se az evésre. És akkor jött tőle a mentő ötlet: EGYÜNK JÁTÉKOSAN! Csináljak katonákat, díszítsem ki, stb. Hihetetlen, de bevált!! Olyan boldog voltam, hogy azt elmondani nem tudom! Az én pici lányom EVETT! Csináltuk szorgalmasan a katonákat, kidíszítettük őket, a katonák sapkája mindig piros volt a ketchup miatt, mert azt semmiből nem lehetett kihagyni, a katonák repültek, és mindig Bogi szájában landoltak, de volt olyan is hogy a katonák rejtélyes módon eltűntek. Bogi mindig komoly arccal állította, hogy elvitte őket a kisegér! :)
Szép lassan újra elkezdett enni. Először csak a " katonákat", aztán lassan a főtt ételt is elfogadta. És mi nagyon, nagyon boldogok voltunk! Sokszor gondoltam, hogy nem fog ez menni nekünk, sokszor titokban, elbújva sírtam, de sikerült!! Ma már gyönyörűen eszik, néha sajnos eltörik a mécses de ez is benne van sajnos. Kinél ne törne el, ha egyik napról a másikra kiderülne, hogy minden amit addig szeretett, megszokott, egyszer csak eltűnik, megváltozik! Iszonyatosan nagy lelki erő kell ehhez, hogy ne egyen meg valamit, aminek az ízét ismeri, és szereti! Soha nem eszik meg semmit, amiről nem tudja biztosan, hogy eheti-e. Ha megkínálják valamivel:  "Köszönöm szépen, oda adom anyának, és meg nézi hogy megehetem-e! Ha nem, oda adom a tesómnak!" Nála ez a "jelszó"!
Hát mi így indultunk neki, nem volt könnyű, de nagyon bízom abban, ha egy olyan valaki olvassa, akinél hasonló problémák vannak az evés körül csemetéjével, hogy segíteni tudok ezzel. Nekünk így sikerült!

2 megjegyzés:

 1. Most kezdtem el olvasni a blogodat, édes kislány, nalunk is ez a helyzet. Nekem fiam van, 3 évesen derult ki a tej es tojasallergia, amihez 3 honap múlva mar a szoja is társult. Nagyon-nagyon nehez. Bp-n lakunk, de meg igy sem járhat oviba, mert emellé meg asztmás is. Nem azert, nem is akarjuk, hogy járjon, mert megtehetjük, hogy ne es most születik a tesója is 2 honap múlva. Csak maga a helyzet háborít fel, ahogy azt mondjak, hogy bevinni nem lehet az ételt, de rendezni az o dietajat nem tudjak... Es nalunk annyira eros, hogy a nyomokban tartalmazó dolgokra is előjönnek a tünetek. Hamarosan -juliusban- 4 eves lesz, es mar majdnem egy eve dietazunk... Megszokta. Mit tehetne meg? Azert latom néha, hogy nyomja a kis lelket, hogy enne o is turorudit, az o tesztajan nincsen sajt, neki nem lehet ra tejfelt rakni... Pedig mi mar mindent dugiban eszünk, amit neki nem lehet, hogy ne is lassa, na fajjon érte a szive... Csak az enyem hasad bele minden nap. 😞

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia! Köszönöm a hozzászólásodat, és örülök hogy olvasod a blogot! Nem könnyű, ez biztos!!! A szója nálunk is probléma lett, még nagyon nagyon új, 2-3 hete derült ki. Kis mennyiségű szójától is befullad. Az ovi... igen, sajnos nagyon nagy probléma a közétkeztetés megoldása. Talán nálunk megoldódott, még holnap lesz egy megbeszélés, biztosat csak akkor fogok tudni, de megígérem ha tudok valamit azonnal meg fogom írni.
   Hihetetlenül erősek tudnak lenni a kisgyerekek, ezt látom nálunk is, hihetetlenül nagy önmegtartóztatás, és önuralom! Amikor azt írtam, hogy mi felnőttek példát vehetünk Róluk, azt szó szerint értettem. De hidd el nekem,- mi most áprilisban lesz 3 éve, hogy diétázunk-, bele fogtok jönni!!! Minden apró siker, hatalmas erőt tud adni, hogy tovább tudjátok csinálni!
   És a dugiba evés: ez is ismerős. Nem eszünk olyat előtte amit neki nem szabad. És bármilyen finom is lehet az amit eszünk, nem esik olyan jól, mintha Ő is ehetné! Mert Ő nem eheti! :(
   Nagyon nagyon sok erőt kívánok Neked és gyerkőcödnek is, és ne felejtsd:
   bármilyen nehéz is, az Ő érdekében történik minden, és Ő ne lássa ha Neked nagyon fáj!!!
   További nagyon szép napot kívánok Nektek!! :)

   Törlés