2015. március 7., szombat

Első lépések-alapvető dolgok

Amikor kimondják a diagnózist, hogy valaki lisztérzékeny, egy teljesen más, teljesen új élet kezdődik! Azon túl, hogy ezt lelkileg is fel kell dolgozni, fel kell készülni, be kell rendezkedni egy teljesen más fajta életmódra. Minden megváltozik. Nem akarom, és nem is tudom szépíteni a dolgot. Indul a " ezt sem ehetem, azt sem ehetem, de akkor mit ehetek?" folyamat. Mi szerencsések voltunk, erről már írtam korábban is, de azért így sem volt könnyű. Sajnos vannak olyanok, akikkel közlik hogy ez a baj, diétáznia kell, és ennyi. Hogy mit, és hogy, és egyáltalán hova forduljon azt nem mondják el. Ehhez szeretnék most egy kis segítséget nyújtani, hogy induljunk neki egy gluténmentes diétának, mik azok a legfontosabb, alapvető dolgok amiket mindenképp be kell tartani a saját, vagy gyermekünk érdekébe. 
Mi azzal kezdtük, hogy elkülönítettünk a szekrényben és a hűtőben is egy-egy polcot a gluténmentes dolgoknak. Hogy még a lehetőségét is kizárjuk annak, hogy véletlenül belekeveredjen egy nem gluténmentes élelmiszer. Ez nekünk is könnyebbség volt, hamarabb tanultunk, és biztos, hogy nem "szennyeződhetett" be a mi, nem gluténmentes dolgainkkal. Hiszen ez nagyon fontos volt, még véletlenül se!!! A második, a külön edények, főzőeszközök. Külön vágódeszka, külön fakanalak. Minden teljesen külön! Amikor először olvastam, hogy ugyanazzal a fakanállal amivel a nem gluténmentes ételt főzöm, nem használhatom a gluténmentes főzésnél, hát elég furcsán néztem, de miért?? Annak mi köze van a gluténmentességhez? Hát az, hogy a fa magába szívja! Na hát erre abszolút nem gondoltam! 
A harmadik a tisztítás! A műanyag, és fém konyhai eszközöket lehet "közösen" használni, de mindenképp nagyon odafigyelni hogy ne maradjon benne semmi ami gluténos. A melegszendvics sütő pl., mindig előbb a gluténmenteset, aztán tisztítás és jöhet a hagyományos. Tésztafőzésnél a tésztaszűrés. Vagy külön szűrő, vagy minden esetben előbb a gluténmentes, tisztítás, és utána a hagyományos. 
Jelöltük a fa dolgokat Bogi kezdő betűjével. De azért még így is előfordult, hogy megszokásból a miénkhez nyúltunk. Bele kell, és bele lehet jönni. Törpillámnak természetesen nagyon tetszett, hogy neki mindenből külön volt. Ő inkább ezt játéknak vette, de nagyon hamar tanult. Nem egyszer volt olyan, ha véletlenül rossz fakanalat vettünk ki, hogy ránk szólt. Ha pl., evésnél megkérdeztem Tőle, hogy segítsek-e feldarabolni a répát a levesben, az volt a válasza, hogy igen de nem a te kanaladdal anya! Nagyon figyelt mindenre. 
Tehát a három legfontosabb dolog ami otthon egy ilyen diéta kezdetekor szükséges: külön hely a gluténmentes élelmiszereknek, külön konyhai eszközök ha fából készült dolgokat használunk, és a tisztítás! A többi ezekből kiindulva már magától megy, mint pl., nem nyulunk bele egymás ennivalójába, nem használjuk ugyanazokat az evőeszközöket. 
De egy nagyon fontos dolog még kell: az egymásra való odafigyelés, és egymás segítése. Hiszen egy ilyen dolog nem csak annak nehéz aki diétázik, hanem a körülötte élőknek is. Meg tanulni ezeket a dolgokat, nem megy egyik napról a másikra, de türelmesnek kell lenni, hiszen egy teljesen új élet kezdődik. Mi is hibáztunk, és sokszor gondoltuk, éreztük, hogy nem fog menni, de ha nem vagyunk egymással türelmesek és nem segítjük egymást nap mint nap azzal csak Boginak ártanánk, aki számít ránk, akinek szüksége van ránk!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése